Pagina de istorie: Povestea adevăratei domnișoare Pogany

În 19 februarie 1876, în Hobița, se năștea unul dintre cei mai mari sculptori din istorie: românul Constantin Brâncuși. El a stârnit controverse puternice în timpul vieții sale și continuă să le stârnească și după moarte, scrie RFI în Pagina de istorie.

Și în acest an, desemnarea cântăreței Irina Rimes drept ambasador al manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Brâncuși a stârnit dispute. Însă nu este deloc sigur că marele sculptor ar fi avut ceva împotrivă, deoarece lui Constantin Brâncuși i-au plăcut femeile frumoase. Una dintre aceste muze ale artistului a fost o pictoriță maghiară, Margit Pogany, care și-a lăsat numele uneia dintre cele mai îndrăznețe sculpturi.

Margit Pogany l-a întâlnit pe Constantin Brâncuși la Paris. Ea studia artele frumoase, iar el căuta o muză. Până la urmă, Margit Pogany i-a devenit deopotrivă muză și iubită sculptorului român. Documentele arată că ea i-a pozat în anul 1909. Tânăra din Austro-Ungaria era fascinată de frumusețea mulajelor realizate de Constantin Brâncuși, însă artistul român era nemulțumit mereu. El încerca să surprindă esențele.

Câte Domnișoare Pogany există?

Această căutare a perfecțiunii a durat mai multe decenii și s-a concretizat în mai multe variante ale operei Domnișoara Pogany, care este considerată drept una dintre cele mai îndrăznețe sculpturi din istorie. Mai întâi, în 1912, Constantin Brâncuși a realizat un mulaj de ghips. Opera a evoluat în patru variante de bronz și una de marmură. Una dintre aceste versiuni de bronz poate fi admirată la Muzeul Metropolitan de Artă Modernă din New York, în timp ce versiunea de marmură poate fi găsită la Muzeul de Artă Modernă din Paris. Domnișoara Pogany este considerată drept o nouă interpretare a portretului uman.

Muza lui Constantin Brâncuși, Margit Pogany, s-a despărțit de artistul român după scurtă vreme. După Primul Război Mondial, ea a plecat în Australia, unde a devenit o pictoriță apreciată. Cei doi au rămas în corespondență multă vreme, mai exact până prin 1937.

Citiți întregul articol pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment